مروری بر وسیلههای جانبی كامپیوتر همچنین میتوانیم كامپیوتر را به صورت وسیلهای مركب از اجزای دیگر در نظر بگیریم دانشمندان به آنها «مدول» میگویند این اجزا را میتوان به صورتهای دیگری نیز تقسیم بندی كرد 1 بخش ریز پردازنده این بخش ریز پردازنده، احتمالاً كمك پردازندة عددی (ریاضی) راشامل شود البته پردازندههای جدید كمك پردازندة عددی (ریاضی) نیز
قیمت فایل فقط 1,900 تومان
مروری بر وسیلههای جانبی كامپیوتر
همچنین میتوانیم كامپیوتر را به صورت وسیلهای مركب از اجزای دیگر در نظر بگیریم دانشمندان به آنها «مدول» میگویند. این اجزا را میتوان به صورتهای دیگری نیز تقسیم بندی كرد.
1- بخش ریز پردازنده : این بخش ریز پردازنده، احتمالاً كمك پردازندة عددی (ریاضی) راشامل شود. البته پردازندههای جدید كمك پردازندة عددی (ریاضی) نیز تعبیه شده است.
2- بخش حافظه : این بخش همچنین «حافظه اصلی» و «حافظه نهائی» نامیده می شود.
3- سیستم ورودی (خروجی با سیستم I/O) : این بخش در واقع وسیلهای جانبی مانند صفحه كلید ، مونیتور، ماوس، دیسكت درایو، چاپگر و مودم راشامل میشود.
در واقع «منبع تغذیه» در هیچ كدام از این تقسیم بندیهای فوق نمیگنجد - بطور خلاصه میتوان گفت هر چیزی غیر از پردازنده حافظه و منبع تغذیه كه به كامپیوتر متصل شود را میتوان به عنوان «وسیله جانبی» در نظر بگیریم. وجود این وسیلهها برای برقراری ارتباط ضروری نیست كامپیوترهای خاصی وجود دارند كه در درون سیستم قرار دارند وسیلة جانبی داخلی نامیده میشوند. تمام وسیلههای جانبی كه در خارج قرار دارند، نیز «وسیله خارجی» به شمار میآیند.
* اتصال اجزای كامپیوتر گذرگاه :
واضح است كه اجزای منفرد کامپیوتر باید به یكدیگر متصل شوند تا برقراری ارتباط در كامپیوتر ممکن شود. مثلاً وسیله جانبی مربوط به بخش ذخیره سازی فقط وقتی مفید است كه پردازنده بتواند به دادههای آن دسترسی پیدا كند، اجزای مزبور از طریق مسیرهایی به یكدیگر متصل میشوند «كه گذرگاه» (BUS) نامیده میشوند.
میتوان گذرگاه را به عنوان مجموعهای از چند خط اتصال موازی بر روی برد مدار چاپی در نظر گرفت. این مسیرهای معمولاً به صورت برجسته بر روی برد مدار چاپی ایجاد شدهاند. (مانند مادربرد)، با استفاده از كابل در كنار یكدیگر قرار گرفتهاند. انواع مختلفی از گذرگاهها وجود دارد كه در این میان میتوان ISA، EISA، VLBUS، PCI، SCSI، IDE را نام برد. مشکل طراحی گذرگاههای این است كه اختلاف سرعت زیادی بین اجزای مختلف كامپیوترهای جدید وجود دارد. مثلاً سرعت انتقال حافظة كامپیوتر هزاران بار از درایو فلاپی و شاید دها هزار بار از چاپگر سریعتر است. بنابراین وسیله ها را به یك محل مشترك وصل كرد. زیرا در این صورت مقدار زیادی از زمان انتقال وسیلههای سریعتر هدر خواهد رفت.
این حالت موجب شد كه كامپیوترهای شخصی از معماری چند گذرگاهی استفاده كنند. به طور معمول كامپیوتر ممكن است یک گذرگاه داشته باشد كه هر كدام با سرعتهای متفاوتی كار میكنند. بین آنها نیز نوعی «پل» برقرار باشد، كه میتواند به عنوان واسطهای برای این سرعتها مختلف عمل كند هر گذرگاه فقط آن دسته از وسیلههای جانبی را میپذیرد، كه برای همان گذرگاه طراحی شده باشد (همچنین ارتباط با گذرگاههای سازگار را نیز برقرار میكند).
گذرگاههای اصلی كامپیوتر معمولاً بر روی خود مادربرد قرار دارند بردهای گسترش، یعنی جایی كه باید به اتصال دهنده وصل شوند در این قسمت گذرگاه میتواند به «بردهای گسترش» متصل شود. به این ترتیب «قابلیت گسترش» و «قابلیت ارتقاء» ایجاد میگردد – این دو پدیده نقش بسیار مهمی در موفقیت كامپیوترهای شخصی داشتند.
* اندازهگیری سرعت عملكرد اجزای كامپیوتر
به صورتهای مختلف میتوان سرعت عملكرد كامپیوترهای شخصی را اندازه گیری كرد. عملكرد بیشتر اجزای كامپیوتر به واحدهای زمانی مجزایی تقسیم میشود، كه «چرخه پالس ساعت» نامیده میشود. بیشتر اجزای كامپیوتر همگام با پالسهای ساعت، و البته با سرعتهای مختلف كار میكنند.
اگر خواندن (یا بازیافت) یك بیت از حافظه را در نظر بگیریم، این روند از مرحلههای مختلفی تشكیل شده است. پالسهای مزبور با فواصل زمانی منظم ایجاد میگردند در مورد حافظه این پالسها 60 میلیون بار در ثانیه ایجاد میشوند. روند خواندن از حافظه با ترتیبی خاص صورت میپذیرد. علاوه بر این هر مرحله نیز باید به طور دقیق با یك پالس ساعت، یعنی در واقع با شروع یك چرخة پالس ساعت، آغاز شود. به این ترتیب عمل سپری شدن تعداد مشخص از چرخههای پالس ساعت احتیاج دارد یعنی هر چه پالس ساعت سریعتر باشد، این عمل نیز سریعتر انجام میشود.
سرعت پالس ساعت معمولاً بر حسب «سیكل بر ثانیه» یا «هرتز» اندازه گیری میشود، كه مخفف آن «HZ» میباشد. اما از آنجا كه سرعت پالس ساعت كامپیوترهای شخصی بسیار بالاست بیشتر از اصطلاح «مگاهرتز» به معنی یك میلیون هرتز استفاده میشود. حروف مخفف واحد مزبور «MHZ» میباشند. مثلاً در حال حاضر كامپیوترهای مبتنی بر پنتیوم با سرعتی بین 400- 133 مگاهرتز كار میكنند اجرای هر دستور توسط پردازنده به سپری شدن تعداد مشخصی از چرخههای پالس ساعت نیاز دارد، كه معمولاً بین 50-10 چرخه پالس ساعت میباشد باید توجه داشت اگر سرعت پالس ساعت مثلاً 200 مگاهرتز باشد، یعنی در واقع 200 میلیون پالس ساعت در هر ثانیه تولید میشود. بنابراین چرخة هر پالس ساعت ثانیه و یا در تخفیف 5 میلیارد دیم ثانیه خواهد بود. بیان چنین سرعتی با اصطلاحات متداول برای انسان مشكل است.
اما این اصطلاحات در مقایسة اجزایی كه طراحی مشابهی داشته باشند بسیار مفید میشوند . مثلاً میتوان گفت كه پنتیوم 166 مگاهرتز بسیار سریعتر از پنتیوم 100 مگاهرتز عمل میكند. البته معمولاً نمیتوان گفت كه سرعت آن به طور دقیق 66/1 برابر پنتیوم 100 مگاهرتزی است. زیرا عوامل متعددی بر سرعت پردازندة تأثیر میگذارند. از طرفی اگر دو كامپیوتر از هم نظر شبیه یكدیگر بوده، و فقط سرعت پالس ساعت پردازندة یكی 100 مگاهرتز و دیگری 166 مگاهرتز باشد. باز هم ممكن است اختلاف سرعت چندانی با یكدیگر نداشته باشند، كه این مسئله به برنامه كاربردی مورد استفاده بستگی دارد. روشهای دیگری نیز برای بیان سرعت پردازنده وجود دارد. یكی این سرعت پردازنده را بر حسب میلیون دستور در ثانیه (یا MTPS) بیان كنیم.
مثلاً پردازندة پنتیوم 33/1 مگاهرتز میتواند 8/9/2 میلیون دستور در ثانیه را اجرا كند (یعنی 9/219 MIPS) . اما باید خاطرنشان كرد كه اندازه گیری بر حسب MIPS به تنهایی كمك چندانی به اندازه گیری سرعت عمل كرد كامپیوتر نمیكند. زیرا عوامل زیادی بر روی سرعت كلی، پردازنده تأثیر دارند. در حقیقت اینتل كه از خط مشی پردازندهها را تعیین میكند دیگر سرعت آخرین پردازندههای پنتیوم خود را با واحد MIPS مقایسه نمیكند. بلكه واحد اندازه گیری، دیگری به نام "IC OMP را ارائه كرده است. این واحد در واقع تركیبی از روشهای اندازه گیری مختلف به شمار میآید. كه مربوط به ریزپردازندهها این نوع اندازه گیری سرعت است. برای اندازه گیری سرعت سایر اجزای كامپیوتر ممكن است واحدهای دیگری مورد استفاده قرار گیرند. مثلاً سرعت دیسك سخت كه برای ذخیره سازی دادههای مورد استفاده قرار میگیرد، با واحدهای مختلفی اندازهگیری شود. یكی از این واحدها در سرعت دستیابی میباشد. سرعت دستیابی به زمان مورد نیاز برای پیدا كردن دادة مورد نظر توسط هد گفته میشود، همچنین واحد دیگری به نام «سرعت انتقال دادهها» نیز وجود دارد. این واحد نیز معادل مقدار دادهای است كه میتوان در زمان مشخص با استفاده از دیسك سخت مزبور خواند. این كه تجسمی از این واحدها را ارائه كرده باشیم، باید بگوییم كه سرعت دستیابی دیسكهای سخت امروزی 12-6- میلی ثانیه است (یكی میلی ثانیه معادل یك هزارم ثانیه میباشد). همچنین سرعت انتقال دادههای دیسكهای مزبور بین 20-2 مگا بایت در ثانیه است (تغییرات این واحد خیلی زیاد است به عوامل زیادی بستگی دارد. عوامل زیادی وجود دارند، كه بر سرعت عملكرد كلی كامپیوتر تأثیر میگذارند، كه موجب می شوند نتوان به سادگی سرعت عملكرد را به صورت خلاصه و مفید تعیین كرد شاید بتوان عوامل موثر بر سرعت پردازنده، سرعت عملكرد بخش دیسك سخت، و سرعت عملكرد كلی كامپیوتر، مطرح كرد، اما برنامههای كاربردی مورد استفاده متفاوت است.
جهت دریافت فایل کامل اجزای كامپیوتر لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 1,900 تومان
برچسب ها : Computer components , پروژه , پژوهش , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق , جانبی كامپیوتر , وسیله خارجی , كامپیوترهای خاصی , حافظه , منبع تغذیه , كامپیوتر , اجزای كامپیوتر , مروری بر وسیلههای جانبی كامپیوتر